Mijn dagboeken in Boer & Tuinder

december 21, 2007

Bijna Kerstmis

Filed under: Sofie Vansteelandt — melkbrigade @ 7:27 am

Het is niet te geloven, maar de kalender duidt terug eind december aan.
Waar zijn al die dagen van 2007 naartoe? De tijd vliegt snel! Hebben we hem goed gebruikt?
Het weer heeft het alleszins laten afweten. Begin dit jaar werden er zeker geen strenge vorsttemperaturen gemeld, kortom, het was een zachte winter. April volgde met heel warme temperaturen en we dachten dat het niet meer stuk kon. Helaas, hij was al voorbij, die mooie zomer. Normaal horen we dit liedje op de radio ergens in september of oktober, maar de weergoden waren totaal de kluts kwijt. De zomer volgde en het scenario was om zeep. Wat hebben we gesukkeld; onze regenkledij hadden we binnen handbereik, want steeds dreigden er zwarte wolken aan de hemel en het bleef nooit bij dreigen alleen.
Anderzijds verlangden onze witloofwortelen naar hun dagelijkse portie zonnestralen; ook zij moesten zich erbij neerleggen en dat hebben ze ook letterlijk gedaan. Sinds enkele jaren kunnen we deze vrucht vrij behoorlijk na opkomst tegen onkruid behandelen. Maar deze behandelingen zijn nogal intensief en dat was buiten de waard gerekend. Verschillende malen werden de sproeibeurten gevolgd door een douche; daardoor verrichtten de gebruikte middelen wat intensiever hun werk, met als gevolg dat er nogal wat exemplaren naar de wortelhemel reisden. Al bij al is het nogal meegevallen, iedere kweker heeft nog vrij goede oogstresultaten. Dit wil zeggen dat bijna iedereen nog met een aantal aren wortelen op het veld staat, bij gebrek aan ruimte in de koelcellen. Dit geldt ook voor ons, dus geeft dat niet zo’n goede vooruitzichten kwestie prijsvorming in de toekomst.
Tijdens onze ‘mooie zomer’ gingen we naar de stembus. We verkozen onze nieuwe parlementsleden. Wie kon deze gevolgen voorspellen? Yves Leterme werd beloond voor zijn inzet voor de bevolking en behaalde monsterscores, maar werd nu schaak gezet. Dit kan toch niet? Hij verdient toch beter, na alles wat hij voor de mensen heeft verricht en specifiek voor de landbouwbevolking. Hadden we hem niet gehad, waar zouden we nu staan? Zijn we soms vergeten welke schade de ‘groenen’ bij ons in het verleden hebben aangericht? Misschien was hij beter gebleven bij zijn vorige opdracht als Vlaams minister-president? Maar we blijven hem alleszins moreel steunen.
Verder hebben we onze bouwwerken kunnen afronden. Voor diegenen die het vergeten zijn, we hebben een loods bijgebouwd zodat we onze lege containers binnen kunnen plaatsen en er is een ruimte voorzien om een nieuwe koelcel in te richten. Ons hele werkgebied werd zo een beetje binnenstebuiten gekeerd. Onze plukruimte hebben we van capaciteit verdubbeld. Een mens moet evolueren: noemen ze dat. Volgens de richtlijnen van EurepGAP (dit is een label waarvoor we kweken) mag het productieproces niet meer in aanraking komen met het afgewerkte product. Dus komen we met de nog te plukken bakken langs de ene deur binnen en rijden we met de gevulde kistjes langs de andere kant weer buiten (sjiek, hé!).
De laatste dagen gonst het op de radio van de berichten dat ons voedsel veel te duur wordt. Je haren zouden ten berge rijzen. Moeten we dan nog steeds graan leveren aan 3 frank per kilo? (Ik spreek nog graag in termen van onze oude Belgische franken als het over ons beroep gaat.) Het brood in de bakkerij staat aan een kleine 80 frank geprijsd. Is het niet schandalig dat de boer met deze aalmoes nog moet rondkomen? Twintig jaar geleden kregen ze ook 3 frank voor een kilo graan; maar de kosten zijn na deze lange periode toch niet meer vergelijkbaar. Als het graan prijzig (als je het zo al kunt noemen) is, zijn er altijd minder problemen in de landbouw. De grote akkerbouwboeren kunnen hun boterham gemakkelijker (bijna letterlijk) met graanproducten telen. Dat is steeds een goede troef voor de landbouw. De aardappelen hebben een beetje hetzelfde lot ondergaan. We hebben een ietwat beter contract aangeboden gekregen. De winkels hebben daarop ingespeeld en ik heb het opgevolgd in een bepaalde winkel: de prijs voor de aardappelen in vrac is nooit onder één euro per kilo gekomen. Wie is er dan met het geld gaan lopen? Alleszins de boer niet. Laat de gemeenschap daar maar eens over nadenken.
Zo, dit is mijn persoonlijke jaaroverzicht. Ik wens iedereen prettige feestdagen en een gelukkig 2008!

– Sofie Vansteelandt
.

Advertenties

1 reactie »

  1. Zeg, help mij eens even. Welke schade hebben de groenen ons in het verleden aangedaan?

    Reactie door jos — januari 7, 2008 @ 9:45 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: