Mijn dagboeken in Boer & Tuinder

januari 11, 2008

Mijn twee opvolgers

Filed under: Pierre Michels — melkbrigade @ 12:00 am

Ik herinner mij nog goed dat de bus mij in de jaren 70 – toen er weinig autobussen waren – een uur te vroeg aan de schoolpoort afzette, om daarna protesterende boeren op te pikken. Langs de school passerend, wierpen die betogers piratenbommetjes door de bovenste sleufraampjes (die dienden als airco avant la lettre) en soms was er dan eentje dat ze niet op tijd naar buiten kregen. Dat waren volgens mij meer feestende dan protesterende boeren. Zeker mijn wijlen vader, want hij die kwam meestal ladderzat thuis. Toen zij gingen betogen, was dat volgens hun eigen zeggen nooit voor henzelf; zij gingen betogen voor de andere boeren een steuntje in de rug te geven. Want in de bus begon eerst de ene en dan de andere op te scheppen dat hij zijn varkens, aardappelen enzovoort duur verkocht had. Als ze dan aankwamen in Brussel, waren ze er allemaal van overtuigd dat ze goed geboerd hadden. Maar Mansholt, met zijn nieuwe Europese politiek, heeft ze allemaal de das omgedaan. Om te overleven hebben die kleine, multifunctionele boeren schaalvergroting, specialisatie en monocultuur moeten toepassen.

Eind jaren 70 ben ik – op aandringen van mijn vader – naar de Franstalige landbouwschool in Ath gegaan. In die landbouwschool zegden de professoren dat je je maar best in iets specialiseert. Vandaag zeggen ze dat waarschijnlijk nog steeds. Toen ik afgestudeerd was in Ath, ben ik geëmigreerd naar Frankrijk omdat er geen toekomst meer was in Vlaanderen. Toen ik hier in Frankrijk begon te boeren, heb ik dat de eerste tien jaar gedaan met enkel granen en suikerbieten. Mijn twee zonen heb ik niet naar de landbouwschool gestuurd, want om een monocultuur te telen heb je niet een hele landbouwopleiding nodig. Daarbij komt nog dat ik vond dat er niks meer mee te verdienen was.
Ik word nu 50 jaar. Ik ben zelf een zoon van een multifunctionele boer. Ik heb eieren geraapt, koeien gemolken, varkens gevoederd, rapen getrokken … Ik heb al de werkzaamheden op zo’n bedrijf meegemaakt maar ik heb aan mijn beide zonen enkel granen en bieten leren telen. Met andere woorden Europa heeft ervoor gezorgd dat onze zonen monocultuurboeren geworden zijn, met alle nefaste gevolgen van dien. Daarom ga ik de volgende tien jaar zoveel als het mogelijk is met mijn zonen terug naar multifunctioneel boeren, als het maar niet te laat is. En dan heb ik nog een groot geluk dat ze beiden willen boeren.
Mijn oudste zoon heeft al bij andere boeren gewerkt zodanig dat hij me soms corrigeert als ik een fout maak. Hij zal mij vanaf dit jaar op de boerderij bijstaan. Mijn jongste studeert energie aan de universiteit van Duinkerke en hij wil nadien naar Parijs. Van mij mag hij verder studeren, als hij in de zomermaanden maar op de hoeve helpt. Zonder die twee zonen valt heel mijn bedrijf in elkaar.
En plannen dat die twee maken; het is ongelooflijk. “Papa”, (als ze dat zeggen, zitten ze met iets in hun hoofd), “je moet niet meer met de tractor en de frontlader stro samenzetten en naar de schuur brengen. Je moet met zo’n nieuwe verreiker werken.” “Ja, maar wat gaan die Fransen zeggen? Ik herinner me nog hoe de Fransen opkeken drie jaar geleden, toen ik met een nieuwe full option op straat kwam.” “Papa, de machinehandelaar zegt dat je vooruit moet kijken. En bovendien, als we er een kopen, zal hij er een sticker ‘En location’ (verhuurd) op plakken zo valt dat minder op.”

Vooruit, ik ben dus terug de multifunctionele toer aan het opdraaien, voorlopig een beetje tegen de Europese richtlijn in. De rendementen zullen iets dalen, de controle erover ook. Eén ding is zeker, de mest die op mijn land komt, zou ik het liefst zelfs volledig op mijn eigen boerderij willen produceren.
We starten dit jaar met legkippen ‘plein air’ (scharrelkippen die buitenlopen), zo’n 7000 stuks op een gesloten weiden van vier ha. Daarbij hebben we ook mestkippen en halal kippen.
We bouwen een nieuwe loods van 1200 m² voor meer stro en hooi op diezelfde weide. Ik heb hier 100 ha gras mogen zaaien op een dichtbij gelegen luchthaven om vanaf dit jaar gratis te hooien. Eigenlijk had ik die mannen een brief geschreven om het gras in mijn toekomstige biogasinstallatie te verwerken, maar die mag ik van de Fransen niet bouwen. En nu hebben ze mij toch tot grasboer gebombardeerd, eigenlijk mooi meegenomen en niet verwacht.

– Pierre Michels

Advertenties

2 reacties »

 1. Pierre,
  Je schrijft een boeiend verhaal. Ik zou zeggen dat in het kleine Vlaanderen, waar nauwelijks nog plaats is om te boeren, waar de percelen veel te klein en versnipperd zijn om grote gespecialiseerde bedrijven te runnen, een boer met jouw ideeën rondloopt,maar jij woont in Frankrijk.
  Vertel me eens, wat doet jou besluiten dat een diversifiërend bedrijf renderender zou zijn dan een gespecialiseerd bedrijf. Wat doet jou besluiten om tegen de stroom in te roeien?
  Jos

  Reactie door jos — januari 13, 2008 @ 9:11 am | Beantwoorden

 2. die mansholt stroom was uitslutend opgebouwd op goedkope energie. brandstof. meststof chemie Morgen is de potas op(marokko.polen)dus de ketting breekt wij kunnen van de akkerbouwvelden niet meer exporteren zonder de grond te hervoeden das dan nog maar een van de vele problemen die ons tegemoet komt ENvolgens mij kunnen we dat oplossen door de boerderij van ons grootvader te bestuderen en zijn teeltwijze over te nemen die had bijna niks nodig om te boeren had weinig retabilteit en veel geld maar putte zijn grond. water en lucht niet uit IK roei tegen stroom maar wil in harmonie met de natuur verder leven dat zal de enige uitweg zijn

  Reactie door michels — februari 7, 2008 @ 9:33 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: