Mijn dagboeken in Boer & Tuinder

februari 22, 2008

De Mestbank, trop is te veel en te veel is trop!

Filed under: Sofie Vansteelandt — melkbrigade @ 12:00 am

Het is nu zondagavond 6 uur. Gelukkig ben ik al een beetje bekomen, maar vrijdag is de druppel gevallen die de emmer letterlijk deed overlopen. Ik ben uit mijn vel gesprongen en er weer in (gelukkig, want dat zou toch maar een koude bedoening zijn en absoluut geen gezicht).
Eind verleden jaar werden velen van jullie verplicht om een staalname te laten doen voor de bepaling van nitraatresidu; ook wij waren bij de gelukkigen. Aangezien wij witlooftelers zijn en een deel van onze witloofwortelen zelf telen, zijn wij al heel onze carrière genoodzaakt om in ietwat nitraatarmere gronden gewassen te telen. Dit geldt niet alleen voor de wortelen, maar ook voor de vruchten die enkele jaren voordien groeiden. Zij dienen namelijk om de grond letterlijk ‘uit te boeren’. We telen eerst suikerbieten, het volgende jaar tarwe en dan telen we witloofwortelen. We slagen er jaar na jaar in om onze grond in categorie 1 te krijgen. Dit betekent dat hij zeer laag is in nitraatgehalte. Ieder jaar komen ze van het proefcentrum van Beitem stikstofstalen nemen (dieptestalen, zoals wij dat noemen). Alles wat ik hier schrijf, duidt dus op jarenlange ervaring. Ik spreek uit 20 jaar ervaring.
Ik ga hier zeker niet beweren dat de staalnames die genomen werden in opdracht van de VLM niet correct waren, maar wij hebben al andere situaties meegemaakt. Enkele jaren geleden ondergingen we hetzelfde scenario voor onze witloofwortelen en plots werden alle percelen naar categorie 4 geswitcht. Niemand kon dus op zijn eigen percelen wortelen telen, met als gevolg dat veel boeren op zoek moesten naar nieuwe velden. Men begon zich vragen te stellen en een tijdje later werden er nieuwe proeven genomen. Resultaat: iedereen viel in categorie 1. Leg dit nu maar eens uit. Waren de gebleven stikstoffen weggespoeld, had men fouten gemaakt in het bepalen van de categorieën, of was er nog een andere reden? Wie gaat het zeggen? Ik wil hier alleen mee aantonen dat deze staalnames niet waterdicht zijn. We hebben daar al véél te veel ervaring mee.
Dit was even terzijde. Het eindresultaat van de bepaling van ons nitraatresidu eind vorig jaar bedroeg een goede 180. Véél te hoog natuurlijk, wat ons ten zeerste verwonderde. Er stond voedermaïs op en die was nu niet bepaald slecht gelukt. Vorige vrijdag is de befaamde brief (aangetekend) gearriveerd. Een boete van een kleine 250 euro en een verplicht aanleggen van een bemestingsregister én volgend jaar drie staalnames op drie percelen op onze kosten. Er is veel kans dat je dus ieder jaar wel één perceel hebt dat niet aan de gevraagde normen voldoet. Ik vrees dat we nu dus in de mallemolen zitten en meedraaien. Geraak daar maar weer eens uit.
Bedenk wel dat het om een perceeltje van 35 are ging. 250 euro boete is voor mij geen boete meer, maar broodroof! We hebben op dit veldje nooit zoveel winst geboekt. Als de man in de straat zo over zijn schouder gekeken werd en regelmatig een of andere geldboete aangesmeerd kreeg, wel ik kan je verzekeren dat België te klein zou zijn en dat er heel wat stakingen in het verschiet zouden liggen. Maar ik wens het niemand toe. Boeren is een vrij beroep – beweren ze – maar ‘vrij’ is momenteel wel ver te zoeken.
Er moet controle zijn, maar trop is toch te veel! Ze gaan ons leren telen met minder meststoffen. Willen ze misschien weer tarwe die 5000 kg per ha oplevert? Er is jaren werk aan voorafgegaan om een meeropbrengst te verwezenlijken en nu gaat men beweren dat je kunt telen met minder meststoffen. Wij zien onze portemonnee ook graag en gaan nu niet voor onze hobby bemesten. Alles is duurder geworden, de meststoffen dus ook. Wij willen toch ook een zo hoog mogelijke opbrengst met zo weinig mogelijk kosten. Is dat niet de bedoeling van iedere teler?
Leg nu maar eens een bemestingsregister aan waarin je de Vlaamse Landmaatschappij het hele jaar inzicht moet geven. Verder krijgen we een bezoekje en gaan ze ons adviseren hoe we verder moeten boeren. Misschien zal het gemakkelijk wezen en zullen ze in onze plaats denken en hoeven wij alleen nog maar uit te voeren. Waar gaat dat allemaal eindigen?
Veel collega-boeren zijn alle bemoeienissen beu en kunnen dit moeilijk appreciëren. Maar wat doe je eraan, niet veel zeker? Ondergaan, zoals zoveel voorgaande controles … Maar ik ben het toch beu. Mijn cursusblok ligt klaar, mijn balpen ernaast en de les kan beginnen.
Aan allen die hetzelfde lot ondergaan: innige deelneming!

– Sofie Vansteelandt

Advertenties

2 reacties »

 1. Ja Sofie,
  Inderdaad innige deelneming. Wij vallen ook in de prjzen. Wel geen boete (140 nitraatresidu), maar ook een bemestingsplan en een bemestingsregister aanleggen. We vinden het ook trop en te veel. Er is niets dat meer ontmoedigend werkt dan zo’n nieuws.
  Tijdens zo’n hectische periode als het voorjaar dan nog eens extra papieren bijhouden en dan nog een controle mogen verwachten. Ik kan daar heel depri van zijn, want wanneer is het allemaal juist. We zien door het bos de bomen niet meer. Mijn bureau ligt nu al vol met allemaal dingen die ik moet bijhouden en zeker niet mag vergeten en nu dit er nog eens bovenop.
  Enfin we zullen ons lot wel weer ondergaan zeker, zoals altijd.
  De hoera-stemming voor de duurdere melk en misschien graanprijzen, ik kan daar echt niet aan meedoen. Ik vind hier helemaal geen reden om in hoerastemming te zijn. Vooreerst niet alle boeren hebben melkvee en voor het graan, moest je eens alles rekenen dan is het nog geen zo’n vetten.
  Groetjes
  Bernadette

  Reactie door Bernadette Jonckheere — februari 23, 2008 @ 9:08 am | Beantwoorden

 2. Overschot van gelijk Sofie,
  Stel u voor dat iedereen in de fabriek een boete van 250€ zou krijgen als hij of zij 5 minuten te lang op de wc gezeten had.
  Stel u voor dat ge een register van uw tijdsbesteding zou moeten bijhouden als ge eens en half uur te laat komt. Ik weet, de vergelijking gaat misschien niet helemaal op, maar toch. Het zou staking zijn. Maar staken, helaas, daar zijn onze koeien, onze wortelen en onze geldbeugel niet gelukkig mee.
  Een renner die gepakt is met doping, koudweg staat te liegen dat iedereen het ziet zegt doodleuk, ik ga een tegenexpertise vragen en als dat niet werkt, dan start ik een proces. En wij zouden moeten accepteren? Vraag hen drie stalen van 3 labo’s en als die alle drie dezelfde cijfers geven, dat ze dan nog eens terug komen. Het is een gerucht dat er labo’s zijn die bij het drogen van het staal de temperatuur te hoog laten oplopen, waardoor de perfect gebonden organische stikstof mee in rekening komt bij de vrije stikstof. Maar dat zijn natuurlijk maar geruchten.
  Een mens zou er terroristische neigingen door gaan krijgen. Met een paar bommekes onder zo een paar industriële varkensstallen en die van de mestbank mogen allemaal een andere job gaan zoeken, wegens mest te kort en dus overbodig. Maar ja, dat is ook maar cafépraat hé. En jullie zitten morgen nog altijd met de papieren.
  Jos

  Reactie door jos — februari 26, 2008 @ 10:23 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: