Mijn dagboeken in Boer & Tuinder

mei 2, 2008

Een herenboer is veel te slim

Filed under: Henk van Beek — melkbrigade @ 12:00 am

Het is lente, eindelijk beter weer en dus ook een erg drukke periode in de boomkwekerijsector. De lente is bij ons niet alleen de periode voor het opstarten van nieuwe productie, maar ook het afleveren van het grootste gedeelte van de productie 2007 gebeurt nu. Die afzet kan dan exportgericht zijn (jongplanten), naar de tuinaanleg, naar aanplantingen van openbaar groen of naar particulieren.
De particuliere verkoop van tuinplanten floreert vooral wanneer het weer mooi en aangenaam is. Jan met de pet – of vaker moeder de vrouw – heeft dan zin om in de tuin te werken. En het moet gezegd worden, werken in de tuin is een meer dan gezonde hobby. Je bent fysiek bezig en het werken met en in de natuur zorgt voor ontspanning. Heerlijk, lente in het hoofd. Ook de vele feestdagen in het voorjaar – zoals Pasen en de communiefeesten – zorgen ervoor dat tuinbezitters willen dat ‘den hof’ er perfect uitziet.
Ondanks dat de mensen klagen dat alles duurder is en ook de economische groei minder is, toch merken wij een lichtjes positieve stemming binnen onze sector. De meeste boomkwekers zijn vrij tevreden met de verkoop van dit voorjaar. Ook op onze bedrijven mogen we niet klagen. Nochtans hebben wij hier in de regio volgende uitdrukking: “Nen boer die nie klaagt, die’n boert nie goed!” Maar in alle eerlijkheid, de gouden jaren 70en 80 zijn ook voor onze sector een ver verleden. En ze zullen vast en zeker in de volgende decennia ook niet terugkeren. Ook wij hebben te maken met een sterke stijging van onze grondstoffen, potgrond, meststoffen, plastic potten, brandstof … Overal merken we facturen die flink hoger zijn dan de vorige jaren. Voor de sierteelt is het net zoals bij de agrovoeding: onze producten worden nauwelijks duurder.
Persoonlijk trachten wij met onze bedrijven deze tendens een beetje te vermijden. Doordat mijn vader en ik een klein familiaal bedrijf hebben, actief in een marktniche en exportgericht naar de Scandinavische landen, zonder tussenhandel, rechtstreeks aan onze afnemers, hebben we de mogelijkheid de stijging in kostprijs redelijk door te rekenen. Einde 2007 hebben we onze vaste afnemers al op de hoogte gebracht van een prijsstijging, met de mogelijkheid om eerder geplaatste orders voor 2008-2009 te annuleren. Vrij snel bleek dat hiervoor toch alle begrip is en er is dan ook geen enkele annulatie gevolgd.
Deze vorm van handel is de basis van onze afzet voor ongeveer 65%. Toch hebben ook wij vaak restpartijen, planten die om verschillende redenen niet goed verkopen. Ik ben er niet trots op, maar hiervoor gebruiken wij de veiling (FloraHolland) als dumpmarkt. Enkele weken achter elkaar brengen we dan onze nog aantrekkelijke planten voor de klok. Dan merk je de wispelturigheid van (veiling) klokverkoop. Vraag en aanbod, soms het dubbele van onze verkoopsprijs, vaker iets minder tot heel wat minder, en heel af en toe doordraai. Dan heb je dus niks verdient, enkel de kosten. Als ik dan de dagafschriften of weekafrekeningen afprint, probeer ik hier zo weinig mogelijk aandacht aan te besteden. De garantie dat het geld na een week op je rekening gestort is, is dan weer wel een groot voordeel van het veilingsysteem.
Het is en blijft een kwestie van keuzes maken voor wie je wilt produceren. Al die verschillende afzetkanalen hebben elk wel hun eigen voor- en nadelen. Ikzelf ben tot op heden nog steeds erg tevreden met onze keuzes wat betreft productie en afzet. Dat dit natuurlijk geen enkele garantie biedt op langere termijn, daar ben ik mij erg goed van bewust. “Je oogst wat je zaait”, zeggen ze toch ook – tenminste als de natuur wat meewerkt.
Hieruit mag blijken dat ik het belangrijk vind om een visie te hebben, zowel voor je eigen bedrijf als voor heel de sector. Beide visies hoeven dan zelfs wat mij betreft niet in dezelfde lijn te liggen. Zo heb ik ook het geluk gehad te mogen meewerken aan de ‘Boomkwekerijvisie 2020’, te vergelijken met ‘2016, inzetten op de toekomst’ dat onze eigen Boerenbond vorig jaar organiseerde. Einde 2007 en begin 2008 hebben we met een beperkte groep verschillende keren gebrainstormd om te kijken waar de kansen en de gevaren liggen voor onze sector, waar we moeten anticiperen op veranderingen en hoe de overheid hierin een ondersteunende taak kan hebben. Ik schrok er ook zelf toch wel van hoe snel we op heel veel vlakken met de neuzen in dezelfde richting stonden. Laat ik toch zeker nog even melden dat het succes van de vergaderingen die geleid hebben tot deze visie vooral te danken is aan moderator Peter Van Bossuyt en secretaris Freddy Robberecht. Knap werk, heren.
Misschien nog even het volgende meegeven. Onder het moto ‘Praten werkt’ laat ik mij wel eens informeren over beleggingen en dergelijke, voor het geval dat ik ooit goed geld zou verdienen. Blijkt dat die dure grondstoffen mooie beleggingen zijn en weldra ook de voedingssector. Zo zie je maar dat er altijd wel ergens gewonnen wordt.
– Henk van Beek

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: