Mijn dagboeken in Boer & Tuinder

juni 6, 2008

Hoogdagen voor de fruitteelt

Filed under: Kris Van der Velpen — melkbrigade @ 12:00 am

De laatste week van mei was het weer eens druk in de fruitsector. Dit keer was het wel niet een of andere crisis, maar er vonden twee belangrijke evenementen plaats op – zeg maar – hetzelfde weekend. Op 24 en 25 mei vonden de Werktuigendagen Sint-Truiden plaats en op 26 mei opende het Proefcentrum voor de Fruitteelt zijn vernieuwde deuren. Voor deze twee speciale gelegenheden werd Vlaams minister-president Kris Peeters uitgenodigd. Onze Vlaamse minister van Landbouw zakte dan ook tweemaal af naar het verre Limburg, een bewijs dat de fruitsector voor Vlaanderen toch wel belangrijk genoeg moet zijn. Dit werd nog verder benadrukt in de toespraken die de minister gaf. Vorige week las u in dit blad al een uitvoerig verslag over beide toespraken en vermits ik niet in herhaling wil vallen, ga ik ze niet opnieuw weergeven.
Natuurlijk kan je in zo’n toespraak veel zeggen, maar wij als boerenmensen willen altijd graag eerst zien en dan geloven. We hebben ooit nog een zeer optimistische Vlaamse minister van Landbouw gehad die ons een prachtige toekomst beloofde, maar daar kopen we geen brood mee, hé? Bij de toespraak van Kris Peeters had ik nu wel het gevoel dat de woorden die hij sprak wel veel inhoud hadden en dat hij van sommige zaken wel een en ander gaat realiseren. Het is altijd aangenaam te horen dat de overheid de sector steunt.
Wat de vereenvoudiging van de tewerkstelling betreft, hoopt iedereen wel dat er vlug een doorbraak komt. Het zou echt veel makkelijker werken als we één enkele Dimona-aangifte konden doen, waarin de dagen van de plukkers automatisch bijgehouden werden en waarin we konden zien of er geen werknemer al elders op dezelfde dag aan het werk is. Nu kunnen we met deze zaken nog problemen krijgen, terwijl het eigenlijk feiten zijn waar wij als teler geen zicht op hebben maar waar we wel de dupe van kunnen worden. Hopelijk kan onze landbouwminister zijn collega’s van Arbeid hiervan overtuigen, zodat het systeem van de Dimona-aangifte nog verbeterd kan worden.
De Werktuigendagen Sint-Truiden waren weer eens een grandioos succes, met zo’n vijftienduizend bezoekers die geïnteresseerd naar talloze machines en toebehoren voor de fruitteelt kwamen kijken. Zou het Katarakteffect hier nog wat meespelen of waren het gewoon de weergoden die de mensen naar buiten lokten? Zelf ben ik – als bestuurslid van de Studiekring Guvelingen – deze keer ook iets nauwer betroken bij dit evenement. Ik heb van dichtbij kunnen zien hoe een team onder leiding van Eddy Leclere en Luc Dirix zich meer dan ten volle inzet om dit grootse fruitteeltevenement elke drie jaar te doen slagen. Je moet het maar doen om naast je activiteiten als leraar aan de tuinbouwschool nog dagelijks bezig te zijn met zaken zoals het zoeken naar sponsors, standhouders, medewerkers, sprekers en noem maar op. Als je daarenboven nog weet dat deze zelfde mensen ook nog voor een groot deel elke veertien dagen de inhoud van Fruitteeltnieuws in elkaar steken en zelfs nog de viering van het twintigjarig bestaan ervan organiseerden eerder dit jaar; dan heb je meteen het grootste voorbeeld van inzet voor de fruitsector. Het is ook meer dan lovenswaardig dat de scholengroep Onze-Lieve-Vrouw in Sint-Truiden deze Werktuigendagen volledig ondersteunt.
Tijdens een van de toespraken kwam trouwens ook de scholing aan bod. Niet alleen de scholing van de telers zelf is belangrijk, ook de scholing van de werknemers wordt in de toekomst steeds belangrijker. Grote fruitbedrijven hebben het steeds moeilijker om bekwaam personeel te vinden – vooral voor werken zoals de bespuitingen en de snoei. Je kan wel iemand iets aanleren, maar het is toch gemakkelijker als je personeel over achtergrondkennis beschikt.
Veel jonge mensen staan dezer dagen voor de keuze van hun studierichting en het tuinbouwonderwijs kan dan een heel goede keuze zijn. De tuinbouwscholen bieden vandaag interessante perspectieven voor de toekomst. Tijdens de Werktuigendagen zag ik dat de scholengroep Onze-Lieve-Vrouw een hele waaier van studiemogelijkheden aanbiedt, gaande van wetenschappelijke richtingen tot dierenverzorging. Zelf heb ik hier in de school de Hogere Fruitteeltleergangen gevolgd en dat waren twee jaren waarin de boeiende wereld van de fruitteelt voor mij openging. Zelfs de naschoolse vorming is voor deze school belangrijk, want maandelijks organiseert de studiekring Guvelingen leerrijke vergaderingen, waar meestal veel volk op afkomt en waar je veel van opsteekt. Deze vergaderingen zijn gewoonlijk op vrijdagavond en het is ook het bewijs dat de fruittelers voor hun beroep leven. In welke andere sector komen de mensen in het weekend nog buiten om iets bij te leren?
Alvast aan iedereen die meewerkte aan deze geslaagde editie van de Werktuigendagen Sint-Truiden een heel dikke proficiat. Of – om het in schooltermen te zeggen – een bank vooruit en een kus van de juffrouw.

– Kris Van der Velpen

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: