Mijn dagboeken in Boer & Tuinder

september 12, 2008

Vogelverschrikkers

Filed under: Carine Cornu — melkbrigade @ 12:00 am

Oudenburg doet mee aan de Maand van het Platteland. Het lijkt dat de Landbouwraad, KVLV, de Landelijke Gilde en nog enkele plaatselijke verenigingen daar een heel programma voor op het getouw hebben gezet, maar eigenlijk hebben ze vooral al de activiteiten die in verband staan met het platteland gebundeld in één programma. Daar hebben ze dan een tweetal dingen aan toegevoegd. Het hele programma vind je op www.oudenburg.be .
Vooreerst hebben ze een vogelverschrikkerswedstrijd uitgeschreven. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen, verenigingen, groepjes jongeren of wie dan ook een vogelverschrikker te laten maken en die dan langs een parcours uit te zetten. Dat parcours kan je met de fiets of met de auto rijden. Mensen die de route doen, kunnen de vogelverschrikkers punten geven en zo zal er een winnaar gekozen worden. Daarnaast is er ook nog een jury die prijzen zal geven.
Ikzelf ben geen lid van de Landbouwraad, maar Geert – mijn man – is dat wel. Toen hij thuiskwam met dat idee, had ik er vooral mijn twijfels over dat zoiets wel zou kunnen slagen. Maar ja, ik hoefde mij er uiteindelijk niet mee te moeien. We zouden er zelf wel eentje proberen te maken. Kwestie van toch een beetje steun te verlenen.
Dat was dus allemaal in het voorjaar. Aan kinderen hadden we er nog niet te veel over gezegd dat we in de zomer zouden proberen om een vogelverschrikker in elkaar te steken. Dat waren problemen voor later. Maar ja, die zomer was er dus veel vlugger dan we dachten. Om hen toch een beetje aan het denken te zetten over hoe we dat allemaal best voor elkaar zouden krijgen, liet ik hen het foldertje zien dat uiteenzette wat eigenlijk de bedoeling van de wedstrijd was. Het was vooral Bram, 13 jaar en de tweede in de rij, die erover begon na te denken en die met een heleboel ideeën afkwam. Het ene idee was al bruikbaarder dan het andere natuurlijk. Af en toe begon hij zelfs al eens wat materiaal bijeen te zoeken. Zo vond hij nog een oude koersfiets en hij was er vast van overtuigd dat zijn vogelverschrikker op een fiets zou zitten. Niet zo evident natuurlijk.
Veel te snel kwam die laatste week van de vakantie eraan. De vogelverschrikkers moesten klaar zijn tegen 1 september en dus moest het toen wel gebeuren. Uiteindelijk ben ik met de kinderen donderdagavond op zolder in de oude verkleeddoos gedoken om eens te zoeken wat we die vogelverschrikker zouden kunnen aantrekken. Van daaruit beginnen werken, leek mij toch iets gemakkelijker. En plots kreeg Arne, de oudste, daar een skipak in het oog. Hij zou er een skiër van maken in plaats van een wielertoerist. Maar Bram week geen duimbreed van zijn idee met de fiets; hij moest en zou een vogelverschrikker op een fiets zetten. Er restte dus maar één oplossing: er elk eentje maken.
En zo begonnen ze de volgende morgen met goede moed aan hun vogelverschrikker. Bram had wel kledij gevonden maar had die liever in een ander kleurtje, dus werden er een heleboel verfpotten bovengehaald. Er werd getimmerd, geboord, gezaagd … Het was heel plezant om ze zo bezig te zien en zo te zien werken aan hun vogelverschrikker. Met ’s avonds nog een beetje hulp, begonnen ze toch stilaan op iets te lijken.
Eigenlijk moet ik toegeven dat die wedstrijd toch wel een succes is. Over Oudenburg verspreid zijn er 66 vogelverschrikkers te bewonderen. We zijn vast van plan om zelf ook eens de route eens rijden; we wachten alleen nog wat op mooi weer. En je mag er zeker van zijn, er zitten enkele prachtexemplaren tussen.
Daarmee is de Maand van het Platteland nog maar op gang getrokken. De Landbouwraad en al die plattelandsverenigingen hebben nog een ander prachtig initiatief gepland. Op 21 september is er bij ons een tractorwijding, waar groot en klein zijn tractor kan laten zegenen. Liefst is de tractor versierd en de bestuurder verkleed. Wie weet, zitten er wel een paar prachtexemplaren tussen!
– Carine Cornu

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: